Tuesday, April 11, 2006

Ah viimeinkin mainoksia!

No nyt oli lopulta saapunut se mitä kaipasinkin, eli Vartti-lehti. Ei niin muuten erikoinen julkaisu, joskin huomattavan kiinnostavampi aneemisen oloiseen Helsingin Uutisiin verrattuna. Mutta Vartissa ilmestyy suomentamani sarjakuva Vastakarvaan (Get Fuzzy), ja nyt pääsen itse ensimmäistä kertaa lukemaan sitä lehdestä.
Käännöstyöhän ei vielä paljoakaan kerro lopullisesta tuotteesta. Tekstit menevät Kööpenhaminaan, sieltä edelleen Tukholmaan ladottaviksi strippeihin, ja ne takaisin Tanskaan, josta valmiit sarjat lähetetään Suomeen lehdille.
Harmillista kyllä, Suomessa ei enää juurikaan ladota sanomalehtisarjakuvia, käsintekstauksesta puhumattakaan. Voin vain olettaa, että latojalla on jonkinlainen käsitys suomen kieliopista, ainakin tavuttamisesta. Valitettavasti juuri siinä tuntuu olevan ongelmia, mitä pahoittelen kaikille Vastakarvaan-faneille. Jos pahalta näyttää eli tav-utusvirheitä on liiaksi, asialle on tehtävä jotakin.
Kahdessa tähänastisessa suomeksi ilmestyneessä albumissa ei ole tä-tä trabelia, voin vakuuttaa että Sammakon julkaisemista Vastakarvoista ei virheitä löydy. Tulkinnallisuuksia kyllä.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home